Het ontstaan van voetbal in Afrika

Randam Hajile  |  02-02-08 15:30 |  Foto's, Opinie 

Afrika CupDe Afrika Cup is in volle gang en heel het continent is in de ban van het voetbal. Maar hoe kwam het voetbal daar terecht? Het spelletje is een exportproduct van koloniaal Europa. Over hoe het voetbal voet aan de grond kreeg in Afrika.

Missionarissen introduceerden het voetbal rond 1900 in Afrika. Zij deden dit doelbewust, omdat ze dachten dat de sport waarden als soberheid, gehoorzaamheid, onbaatzuchtigheid en samenwerking zou bevorderen. Maar het waren niet alleen de missionarissen die het voetbal uitdroegen. Als het alleen maar dwang was geweest, dan was het voetbal niet zover gekomen.

De Afrikanen zelf zagen het spelletje en probeerden de Europeanen te imiteren met veel enthousiasme. Je zou kunnen zeggen dat het liefde op het eerste gezicht was. Al snel zetten Afrikanen eigen voetbalclubs op, onafhankelijk van Europese inmenging.

Voetbal in Afrika

Na de clubs volgden de lokale bonden. Zuid-Afrika was voorloper, want het had al bonden rond 1910. Andere kolonies richtten later ook hun eigen bonden op.

Deze autoriteiten organiseerden de diverse competities en introduceerden een Afrikaanse gewoonte: ze huurden bandjes in om het publiek te vermaken. Een andere opmerkelijke ontwikkeling was dat het voetbal in Afrika al snel betaald werd. Sneller nog dan in Europa. Spelers onderhandelden vanaf het begin over prijzengeld en startgeld want ze konden dat goed gebruiken.

In de begintijd stond het Afrikaanse voetbal vooral bekend om de individuele klasse van de spelers en de aanvallende manier van spelen. Dit conflicteerde echter met een winnende tactiek. Het Schotse team Motherwell maakte in 1930 een tour door Zuid-Afrika en ontketende daarmee een revolutie in het denken bij de Afrikanen. Met hun teamgeest en tactisch slimme spel zetten ze alle grote teams te kijk.

In latere jaren ontwikkelde het voetbal zich ook op tactisch vlak steeds meer en heden ten dage zie je dat Afrika vele uitstekende voetballanden kent. De kans dat een Afrikaans land een keer wereldkampioen wordt, wordt elk WK groter. Wie weet met het WK 2010.

De roots van het voetbal in Afrika blijven hoe dan ook schimmig en er valt nog genoeg research naar te doen. Eén ding staat in ieder geval wel vast: voetbal is in Afrika méér dan een sport.

Lees hier het complete artikel voetbal in koloniaal Afrika.

Laatste 3 artikelen door Randam Hajile


Stem op dit artikel:
SlechtMwuah..RedelijkLeuk!Briljant! (14 votes, average: 4.36 out of 5)
Loading...Loading...


Meer leuke artikelen: